26 Ocak 2015 Pazartesi

benim küçük ailem:))



Geceleri uyuyamıyorum:)) Artık alışkanlık haline geldi. Uyuyamıyorum, uykusuzluk değil yanlış anlaşılmasın.. Sıklaşan tuvalet ziyaretleri, kramplar ve oğlumun durmak bilmeyen takla ve tekmeleri..

Dolayısı ile çok sık uyanıyorum.

Sabahlarıda oğlumla birlikte 6 gibi uyanıyoruz. Ve uykumuza artık devam edemiyoruz. pazar sabahı erkenden uyandım, eşim uyanmasın diye beklerken baktım oda erkenden uyanmış. Sabahın köründe arkadaşlarımızı arayıp uyandırdık:)) Ve sabah sabah yollara düştük..:)

kadıköyden modaya yürüdük oldukça gezdik güzel keyifli bir kahvaltının ardından havanın güneşinin de etkisi ile beşiktaşa geçtik..

güzel bir gündü sabahın 8inden 15:00 e kadar yürüdüm. Yürürken yorgunluk hissetmiyorum ama oturduktan sonra kalkması zor oldu. Eve geldiğimde bir süre uzanıp dinlenmek ihtiyacı hissettim.

Evet yukarıda hep bahsettiğim benim küçük ailemi görebilirsiniz;

22 Ocak 2015 Perşembe

Hafta Hesabı Sorunsalı :))

 
 
 
bebeğini bekleyen annenin düşündüğü on bin tane detay ve konu varken bu hafta hesabı sorunsalı nedir arkadaş:))
 
Bildiğiniz gibi insanlarda gebelik süresi 9 ay 10 gün olarak belirtilir literatürde.. Ama halk arasında 9 aydır.. hafta hesabına vurur isek 36-37 hafta...
 
Ama gebelik takibinde hesaplar 40 hafta üzerinden yapılır. Hatta normal doğumlarda bu sürecin 42. haftaya kadar uzayabildiği görülmüştür. ortalama 41. hafta doğal doğum için istatistiksel verilerde karşılaşılan doğum sürecidir. Bu fark birinci hesapta döllenme gerçekleştikten ve embriyo oluştuktan sonra sayım başlarken, ikinci hesapta anne yumurtasının oluştuğu dönem başlangıç kabul edilmesinden dolayıdır. Yani daha önceki hatta ilk yazılarımda anlattığım SAT ;Son adet başlangıç tarihi ...
 
Tabii bu hikayenin sadece başı..:))
 
Bu aşamada annenin yapması gereken regli tarihlerini takip etmek kaç gün sürdüğünü ve kaç günlük periyotlarda tekrar ettiğini not etmek. Bu bilgi ilk aşama için çok önemli.
 
Bunu yapıyorsunuz ve artık bebeğinizin kaç haftalık olacağını kesin olarak bileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
 
Rutin kontrolleriniz yapıldığı ultrason ve doppler cihazında doktorunuz kese oluştuğu andan itibaren bir takım ölçümler yapmaya başlıyor. Bu ultrasonografik ölçümler cihazın içerisindeki yazılımda belirtilen istatiksel verilerle karşılaştırıp hopp bebeğiniz şu kadar deyiveriyor. Bir bakıyorsunuz sizin SAT hesabınıza göre bebeğiniz ileri de veya geri de kalmış..
 
Burada kısa bir ara verip size bu  ölçülen parametreleri de paylaşayım..
http://www.e-gebelik.net/bebegin_iyilik_halini_gosteren_testler/fetal_biometri.asp bu linkten hafta hafta bu değerlerin neler olabileceğini de görebilirsiniz.
 
GS (Gebelik Kesesi, Gestasyonel Sac): En erken olarak transvajinal ultrasonda gebelik 4 bucuk -5 haftalık olduğunda görülebilir. Karından yapılan ultrasonda gebelik 6 haftalık olduğunda görülebilir. GS'ye göre gebeliğin kaç haftalık olduğunun belirlenmesi tavsiye edilmez bunun yerine CRL ölçümü daha kullanışlıdır. GC yani gebelik kesesi düzensizse yani yuvarlak izlenmiyorsa gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmıştır. Gebelik kesesi çok küçük ise içerisinde ebmriyo görülmez sadece kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesi 1 cm boyuta ulaştığında içerisinde yolk kesesi izlenir, 1.5 cm boyuta ulaştığında içerisinde embriyo da izlenebilir.


YS (Yolk kesesi, Yolk sac): Plasenta gelişmeden önce anne ve bebek arasındaki madde değişimini sağlayan yolk kesesidir. Gebelik kesesi 1 cm boyuta ulaştığında içerisinde yolk kesesi görünür hale gelir. Gebelik kesesinin kenarında ufak bir kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesi 1 cm'den fazla büyüklüğe varmasına rağmen yolk sak görünmüyorsa bu gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmıştır. Aynı şekilde yolk sac 6 mm'den fazla büyümüşse bu da yine gebeliğin düşükle sonlanacağını gösterir.



CRL (Baş-Popo Ölçümü, Crown-Rump Length ): Bebeğin poposundan kafasının en üstüne kadar olan uzunluk ölçülüri. Özellikle erken gebelik haftalarında (7-13 haftalar arasında) ölçülür ve bu haftalar arasında yapılan CRL ölçümü gebeliğin kaç haftalık olduğu konusunda çok iyi fikir verir. Gebeliğin ilerlediği aylarda bebeğin gelişiminin normal olup olmadığı bu eken haftalarda yapılan CRL öçlümüne göre karşılaştırılır, bu açıdan erken döneme yapılan bu ultrasonlar doğuma kadar dikkatle saklanmalıdır.


BPD (Biparietal Çap, Biparietal Diameter): Kafanın sağ ve sol tarafındaki parietal kemik denen kemikler arasındaki mesafe yani kafanın enlemesine büyüklüğü ölçülür. 13 haftadan sonraki ultrasonlarda kullanılır. 13 haftada yaklaşık 2.4 cm uzunlukta iken doğum zamanı 9.5 cm uzunluğa kadar ulaşır. Erken gebelik aylarında yapılan BPD ölçümleri de gebelik haftası hakkında ve ileriki güncellemeler hakkında önemli fikirler verebilir.



HC (Kafa Çevresi, Head Circumference): BPD gibi fetusun kafa büyüklüğü ve buna göre gebelik yaşı konusunda fikir verir. özellikle kafa şekli normal olmayan fetuslarda BPD yanıltıcı olabileceği için HC önemlidir.


FL (Femur uzunluğu, Femur length): Vücuttaki en uzun kemik olan uyluk kemiğinin boyunun ölçümüdür. 14. hafta civarında 1.5 cm uzunlukta iken doğuma yakın 7.5 cm civarına ulaşır. Aynen BPD gibi erken gebelik aylarında yapılan FL ölçümleri de hem gebelşk haftasını belirlemek açısdından hem de ileri de yapılacak güncellemeler açısından değerli bilgiler verebilir.

AC (Karın çevresi, Abdominal Circumference): Özellikle fetusun tahmini ağırlığını ölçme konusunda faydalıdır. Seri takiplerle fetusun büyümesi konusunda fikir verebilir fakat güncelleme yapmak için kullanılmaz.


Tahmini Fetus Ağırlığı (TFA) (EFW): Fetus ölçümlerinden BPD, FL ve AC 'yi kullanarak bilgisayar bir formülle tahmini fetus ağırlığı sonucunu verir. Bu sonuç tahminidir bundan 500 grama kadar hata payı olabilir, gerçek ağırlığın daha az veya fazla olması mümkündür.


NT (Fetal Ense Kalınlığı, Nuchal Translucency): Ultrasonografide fetusun boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmın kalınlığını ifade eder. 11 hafta 1 gün ile 13 hafta 6 gün arasındaki gebelere uygulanır. Bu konu ayrı bir başlık altında detalıca anlatılmıştır.
 
Bu kısa bilgiden sonra kelamımı anlatmaya devam edeyim...
 
Bu ölçümlerin başlaması ile birlikte benim bebeğim hep ileride çıkıyordu yaklaşık 10 gün büyük dolayısı ile daha SAT a göre 6. haftada kalp atışlarını duyduk. SAT'a göre tahmini doğum tarihi (40. hfta bitişi) 15 Nisan iken, ultrason verilerine göre 6 Nisan ı gördük. Bu aşamada doktorumuz erken yumurtlama ve erken döllenme olduğunu belirterek düzeltilmiş tarih adını verdi ve haftamızı ileriye çekti. (Tabii bu teşhis için detaylı ultrason tarihine kadar beklendi, bu sürede gelişim ilk haftadan beri ileri de veya geride gidiyor olması teşhis için çok önemli , Örneğin bebeğiniz ani bir şekilde geliştimi kafa çevresi anormal büyüdü mü veya geride kaldı mı hep bu ölçümler geriye dönük kontrol edilerek yapılıyor.)
 
Nitekim 21 ocakta kontrolümüz vardı. düzeltilmiş tarihe göre 31. haftayı bitirmek üzereyiz.  Oğlum 5 haftada 600 gramdan 1600 grama yükselmiş. Boşa değilmiş o göbeğimin yerçekimini bu kadar hissetmesinin sebebi. Femur ölçümü 5,78 cm yani yaklaşık 42 cmde boyu var yavrunun..
 
32. haftadan sonra  malum işe devam edebilmek için çalışabilir raporu almam gerekiyor. Yani haftaya ama rapor ultrason verisine göre ilk SAT'a göre hazırlanıyormuş sanırım. Bu aşamadan hiçbir şey anlamadım. 32. hafta raporu için 3 hafta sonraki kontrolümde vereceğini söyledi doktorum. Bakalım bu aşamada bu bir avantajmı dezavantajmı anlayamadım.  Herhalde doğurana kadar bu hafta hesabımı anlayabileceğim:))
 
Bir önceki yazımda biliyorsunuz doğuracağımı sandığımı anlatmıştım. Doktorumuz kontrol etti hiç bir problem açılma vb durumu söz konusu değil. Su seviyesi ve kan akışı gayet normal. Erken doğum olmayacak buna emin olabilirsin küçük istisnalar dışında dedi. Yine de bilmen için söylüyorumki diye ekledi. Gerçek sancıyı yalancı sancıdan ayırt etmek için 5 dk bir düzenli sancı girerse bu sancılar 1 dk sürerse gerçek sancı başladı diye düşünebilirsin daha düzensiz ve kısa süreli olanlar rahmin kendini hazırladığı yalancı sancılarmış.
 
Hala hiç bir kısıtımız yok yüz hopla zıpla seyahat et aklına ne gelirse yap dedi doktorumuz. saçını boyatabilirsin ama ihtiyacın yok boyatmamanı öneririm diye ekledi. Bebeğinin hareketlerini say 10 dan az ise biraz çikolata ye soluna yat bekle hareket etmezse ara beni dedi.
 
Bizim yaramaz bırakın 10u en az 150 kez hareket ediyordur günde bu da bir problem değil aksine sağlıklı olduğunu göstergesi imiş.. (Size bu satırları yoğun tekme altında yazıyorum.)
 
bu aşamadan sonra kontrollerimiz sıklaşacak 3 hafta sonra bir sonraki kontrolümüz sonra 2 sonra 1 haftaya düşecek.
 
Sık sık az az protein ağırlıklı beslenmem gerekiyormuş. karbonhidrat ve şekerden kesinlikle uzak durmamı önerdi doktorum. bakalım süreç nasıl devam edecek.:))
 
 
 
 
 
 

21 Ocak 2015 Çarşamba

30+2 hafta 21.01.2015

 
Ve ben +8 kg :)
 
Zaman ne çabuk geçiyor aslında ama sen karnımda kendini yeni bir hayat için hazırlamaya çalışırken babanla bize günler geçmiyor gibi geliyor.En son seni 17 Aralıkta gördük. İlk defa bu kadar açtık kontrol için arayı.

Doktorumuz herşey yolunda endişe edecek bir durumda yok, son ay zaten kontrol sıklasacak biraz açın arayı dedi. Anca bu kadar sabredebildik.

Sen bu arada çok büyüdün göremesekte hissediyoruz. Artık hareketlerin çok kuvvetli delip geçiyor.

İçeride ya seni kovalıyorlar ya da sen hergün her dakika parti parti modundasın:))

hareket etmediğin ya da kaba tabirle bana kafa göz dirsek ayak neresi denk gelirse vurmadığın an yok. Gündüz seni izleyerek geçiyorum günleri, akşamları eğlencemizsin, baban uyudumu niye durduki diyor 1 dk durduğunu görürse (çok nadir durduğun için durunca endişeleniyoruz)

Bugün saat 17:00 de kontrolün var. Eğer işten fırsat bulup çıkabilirsem hastane ile görüşüp doğumla ilgili konuşmak istediğim birkaç detayı halletmeyi planlıyorum hep geç saatte gittiğimiz için henüz hiç birşey konuşamadık.

Dün gece biraz korktum:) Saat 03:00 civarı uyandım. Bir sancı vardı karnımda regli sancısı gibi çok şiddetli regli sancım olmadı hiç ama bu biraz şiddetli başladı. Sancı karın bölgemde azıcık belime doğru vuruyor ama aşağıya yani rahim kısmında bir ağrı ve kasılma yaratmıyor ya da ben hissetmedim.

Bir süre sonra yatakta çok fazla kıvrandığımı ve yatarak katlanamayacağımı farkettim. belirli aralıklarla giren sancılar başladığında ayakta olup yürümek iyi geldi. Bir süre sonra düzenli aralıklarla giriyormuş gibi geldi ama saat alıp aralık ve süresini ölçebilecek durumda değildim.

Gaz sancısıdır diye düşündüm. Bağırsaklarım mı bozuldu acaba dedim. internetten gaz sancısı, yalancı sancı ve gerçek doğum sancısı arasında farkları okumaya başladım. İnternetteki bilgilere göre pek fark yok gibi aralarında biraz panikledim. Ama gerçekse kasılma olacağını, ishal olabileceğimi, aralıkların git gide sıklaşıp şiddetleneceğini okudum. baban doktora gitme konusunda ısrarlı olsa da onu ikna edip uyuttum. Sabah 6ya doğru sancılar azalarak bitti. Bende doğurmadığıma göre:)) ya gazdı ya da yalancı sancılar bilemedim. Bugün doktoruma soracağım. tabii bugün zombi gibiyim. Uykusuzluktan bir hal olmuş durumdayım.Yavrusunu kucağına alan annelerin sürekli şimdi bol bol uyu uykusuzluğu göreceksin demelerine ayrıca uyuz olduğumu belirtmek isterim:))

Sanki keyfimizden uyuyamıyoruz. Keşke insanların şu benim durumum senden kötü ben daha kötü durumdayım gibi kıyaslama huyları olmasa :))

Bir an önce randevu saati gelsin ve artık seni görelim bebişim..

öpüyorum seni

16 Ocak 2015 Cuma

Bebek Alışverişi

Birçok sitede bulabilirsiniz bu listeyi ama bence kişiye ve dolayısı ile o kişinin ihtiyacı ne olarak algıladığı ile değişiyor.

Benim bir listeyi okurken aman ne gerek var dediğim şey belki başkası için en vazgeçilmez parçası oluyor listesinin.

Dolayısı ile ben şöyle yaptım birçok liste okudum fikir vermesi amacıyla aklıma yatanları not ettim saçma gelen kısımların üstlerini sildim.

Henüz bitmedi alınacak, al al bitmiyor gibi:)

Şöyle bahsedeyim kısaca aklıma geldikçe ve yeni şeyler aldıkça eklemeler yaparım;

Bebek odası;

Detaylıca bahsettim önceki yazılarda şöyle bir karar vermelisiniz bebek odası mobilyaları için ne kadar  bütçe ayırdım. Kaç yıl kullanmasını planladım. Ben bu planı yaparken gelecek yavru benim yaptığım bu plana neresiyle gülecek.. Ya 3 yıl sonra çıkıp ben bu mobilyayı beğenmiyorum derse:) kaldırıp atarken zorumuza gidecek mi?

bu soruları gözden geçirdikten sonra alıma başlayabilirsiniz.

Karyola; bazı anneler ilk yıllar park yatak tercih ediyor. Ben park yatak istemedim düşünmedim. Yer kaplamayacak 5 yıla kadar kullanılabileceği belirtilen 70x140 bir karyola aldım.

Gardrop; her üç ayda bir elbiselerinin kaldırılıp yeni boylar geleceğini düşünürseniz , hayalinizdeki gibi kocaman bir gardroba ihtiyaç olmayacağını farkedersiniz. Bu bağlamda ve boyutta bir dolap işinizi görür.

Alt Değiştirme Ünitesi; Alıp almamakta kararsız kaldıklarımdan, yaptığım araştırmalarda vazgeçilmez birşey belin tutulmasın istiyorsan mutlaka bir alt değiştirme ünitesi al ya da oluştur diyen anneler çoğunlukta. Ben aldığım şifonyerin bir bölümünü bu iş için organize etmeyi planlıyorum.

yatak; araştırmalarımız sonunda Yatsan Jou Jou modelinde karar kıldık.

Şifonyer; bol çekmece işe yarıyor arkadaşlar

Çekmece içi düzenleyiciler; Skubb 6lı serisi çok kullanışlı çekmecelerin içine minnacık eşyaları yerleştirirken benim için büyük kolaylık oldu.

 
Bebek Arabası ve Ana kucağı
 
Şu an güvenlik açısından büyük ve sağlam bir araba almayı planlıyoruz. Henüz almadık. Baston tip pusetler bana güvenli gelmiyor.  Bebeğin özellikle ilk aylarında baston pusetlerinde rahat edemeyeceklerini düşünüyorum. Konforlu gelmiyorlar.  Bir diğer takıldığım noktada da üst üste konarak kullanılan bebek arabalarını ve ana kucaklarını saçma buluyorum. Dolayısı ile ilk aylar kullanmak ve sonrasında da kullanabileceğim bir araba olarak Concord Neo serisinde karar kıldım.
 
Bebek Kıyafetleri
 
Hastane çıkış setleri; öncelikle bu setlerin boyutlarının küçük olduğunu unutmayın. Bebeğiniz eğer normale göre biraz uzun boylu ve kilolu doğar ise bu setleri hiç kullanamayabilirsiniz.
O yüzden almak için acele etmeyin, kilosunun belli olacağı son haftalara kadar bekleyin ya da bir tane alın. Bana bir tane hediye geldi. Bir tane de hastaneden vericekler yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
 
Patikli Altlar; patikli altların çok kullanışlı olduğunu söylüyor tecrübe edenler, bebek altını kirletir ise tüm kıyafetini değiştirmeden sadece altını değiştirebiliyorsunuz. patikli olduğu için bileklerini sıkan çoraplarla uğraşmıyorsunuz. Ben bu altlardan 7 tane 0-3 aylık aldım.
 
Body ve Tulumlar; Eğer benim gibi sizde bebeğinizi ilk zamanlar kolaylıkla giydirip giydirememekte endişe ediyorsanız. Bu ürünlerin harika olanlarını öneririm. Harikadan kastım o kadar çok çıt çıt varki açıp bebeği içine yatırmanız yeterli. Sonra tek tek çıtçıtları kapadığınızda bakıyorsunuz çocuk giyinmiş:))  Bunlarda da bol bol almak lazım en az 5-6 body ve tulum alın. ben biraz abartmış olabilirim bilemiyorum. Bol miktarda aldım. 3-6 ay çekmecemiz, bodyler, tulumlar ve patikli altlar buradalar:)
 
Marka olarak Mothercare pek öneriliyor. kalıpları tam ayına göre oturuyormuş üzerlerine, ikinci sırada idil babynin kumaşları çok yumuşak ve şık. Cartersın ürünlerine bayıldım. Resimde turuncular pek çıkmamış minnacık yenidoğan bodylerini oradan aldım. Ebebekte satılan mother love markası da yine beğenip tercih ettiğim markalar arasında. Son olarak Kipalarda satılan F&F markada oldukça güzel.
 
Ağız silme bezi-Mermerşah/tülbent vb: yukarıda çekmece içi düzenleyicinin fotoğrafında görebilirsiniz. Babannesi iğne oyalı tülbentler hazırlatmış oğlana, bende mermerşahlardan aldım hazır ebebekte filan satılıyor. Anneannesi de minik havlular oyaladı. Bunlara çok ihtiyaç olacağı söyleniyor. bol miktarda var yavrunun tepe tepe kullansın.
 
Şapka ; Bazı setlerin içinde şapkaları mevcut birkaç tane yeterli olacaktır. Hastane çıkış seti alırsanız onların içerisinde de var.
 
Eldivenler; bebeğin ellerinin serbest ve açık olması bebeğin kendini tanıdığı dönemler oldukça faydalıymış. okuduğum yazılardan yüzünü çizecek korkusundan bebeklerinizin ellerini kapamayın diyorlar 2-3 tane eldiven yeterli. Önerilen tırnakların sık sık kesilmesi ellerinin parmaklarının açık olması
 
Banyo havlusu; Mothercare çok güzel 3lü havlu seti yapmış. Kundak gibi başa geçirme bölümü var köşelerinde yumuşak. Ben onlardan aldım bir paket sanıyorum yeterli olur.
 
Müslin battaniye; bu isimleri de bebek mağazalarını gezdikçe öğreniyorsunuz:) yeni anne iseniz korkmayın bu değişik dili öğrenmeye başlamışsınızdır daha neler öğrenicez. Bu battaniyeler bir nevi tülbente benziyor. Yıkadıktan sonra bebek ilk bununla sarılıyormuş üstüne havlu böylelikle ilk suyu tülbent çekiyor havlu sırılsıklam olmuyor. English homedan aldım 2 li set. Başka ihtiyaç olur mu bilmiyorum.
 
Penye Battaniye; bu çok ihtiyaç olan birşeymiş. Evde dışarıda, arabada koltukta vb kısaca heryerde bebeği sarıp sarmalayıp almak için ideal diyorlar. 5 adet aldım ben. Yeterli olur sanırım.
 
Yün battaniye; Öncelikle ille örgü bilmenize gerek yok. Ama insan heves ediyor. ben aşağıdaki battaniyeye başladım. Annem destek oluyor sağolsun çift taraflı olduğu için yavaş uzuyor. Bununla birlikte bir anneanne bir de babanne ördü 3 adet el örgüsü battaniyemiz oldu.
 
ille örmek zorunda değilsiniz demiştim ya harika hazır örgü battaniyeler de var. Örneğin Chakradan çok güzel bir battaniye aldım El örgüsünden ayırt etmek zor. English homeden da 1 adet aldım. O da çok şirin. Ayrıca zara home  bebek reyonunda da çok güzel battaniyeler bulabilirsiniz.
 
Nevresim Takımı; Yine okuduğum kaynaklardan bebeklere 2 yaşına kadar yorgan ve yastık kullanımı önerilmiyor. Dolayısı ile bu takımlar aslına bakarsanız çok gerekli değil. Sadece çarşafları kullanacaksınız. English home indirim döneminden 3 adet nevresim aldım ben. Takım almak yerine bol bol lastikli çarşaf alabilirsiniz.
 
Ayakkabı; Böyle bir ihtiyaç yok, süs yani bende sırf sevimli oldukları için birkaç tane aldım. Altları patik gibi sert değil.
 
Uyku Tulumu; Hani dedik ya yorgan ve yastık kullanımı önerilmiyor diye. işte bu aşamada uyku tulumları kurtarıcı oluyormuş. Bu konuyu henüz tam araştırmamakla birlikte tog ile sınıflandırıldığını öğrendim. Evin sıcaklığına göre uygun toga sahip uyku tulumunu almalısınız. Ben english homedan bir adet uyku tulumu aldım.
 
Süt Pompası Daha önceki yazımda mothercaredan 275 tl hediye çeki kazandığımı söylemiştim ya. Beşik alırken. işte o çek ile süt pompası aldım. Faydalı bir şey alayım diye düşünmüştüm. Karşıma mothercarede satılan iki marka çıktı lansinoh 2 li ve philips avent .
 
İkiside yaklaşık aynı fiyatlaraydı. indirime girmişler. Philip avent daha kullanışlıymış gibi geldi. Onu aldım. İnşallah memnun kalırım. çalışmaya devam etmeyi planladığım için stok yapmak önemli. Ayrıca çalışmayı düşünmüyorsanız bile mastit tehlikesinden korunmak adına sağım yapmak önemli.
 
Bebek Çantası, Araştırmalarım neticesinde Okiedog çantaları pek sevdim. Ama biraz pahalılar. Bu markayı sevme sebebim, içerisinde birçok gözü var. ıslak çamaşırları koymak için bezler için biberonlar içiin, ayrıca alt açma örtüsü var termoslu gözü vb. indirime girsinler diye biraz bekliyorum. Güzel bir sırt çantası da iş görür diyorlar. henüz almadım.
 
Biberon ve Emzik; Henüz almadım. Almayı düşünmüyorum. Süt yeterli olursa htiyacı olmayacak zaten. Biberonun süt emme refleksini azalttığı söyleniyor. Öncesinde karşılıklı alışıp güzel güzel sütünü emmesi birinci hedefimiz olmalı. Ancak ihtiyaç olursa çıkıp bir Dr. browns serisinde yeni doğan yavaş akışlı biberon almayı planlıyorum.  Dr. browns özel yapısı sayesinde bebeğin hava yutmasına engel oluyormuş.
 
Diş Kaşıyıcı; Sophie.. sophienin ününü çok duydum. Hiç tanımadığım derya hanım ise bebeğime Fransadan hedye getirdi sophieyi:) Koyduğu resme yorum yapmıştım sağolsun almış getirmiş. İnşallah sever kullanmayı bizim afacan.
 
 
Bebek Bezi ; Prima Premium care 1 numara Bebek bezi henüz almadık.
Islak Mendil; Unibaby Yenidoğan Islak Mendil henüz almadık.
 
Philips Avent Göğüs Kalkanı : henüz almadım ihtiyaç olur diye düşünüyorum.
 
Banyo Küveti; artık bebeklerin başlarından hafif desteklenerek yüzdürülerek yıkanması öneriliyor. Geniş bir küvet almakta fayda var. henüz almadık ikeanın fena değil gibi geliyor.
 
 Banyo Süngeri; Doğal Süngerlerden alacağım. Ebebek , Joker gibi tüm mağazalarda ve sitelerde mevcut.
 
Bebek şampuan , Sabun vb; Henüz markaya karar veremedim.
 
Göğüs Pedi; Lansinoh öneriliyor. Sanıyorum onu tercih edeceğim.
 
Göğüs ucu kremi; lansinoh almayı düşünüyorum.

 
Alt Açma Minderi; mothercare tercih ettim yukarıdaki şifonyerin üzerinde kullanacağım.

Şimdilik bu şekilde aldıklarım aklıma geldikçe eklemeye devam e deceğim. Tecrübeli anne babalar şunu unutmuşsun ekle bunu dediğiniz ne varsa lütfen yoruma yazınız

sevgiler
 


9 Ocak 2015 Cuma

28. hafta (Bebek odası son durum:)) Netleşen detaylar ve bekleyen eksikler

Günler geçiyor, sen hızla büyüyorsun.

5-6 hafta öncesine kadar galiba hareket etti söylemlerin yerini  aman allahım böylede vurulur mu? Azıcık sakin napıyor acaba? Neden hiç durmuyor? Bu gecede mi uyumayıp uyutmayacak söylemlerine bırakıyor.

Akşamları oturup film izler gibi karnımı izliyoruz. Bazen karnımın içerisinde deprem oluyor gibi bir sarsıntı ile gülmekten yerlere yatıyoruz. Baban sanırım geziyor içeride diyor.

Kendimi Hamsterların içerisinde döndüğü tekerler gibi hissediyorum bazen. şaka bir yana hareket etmen aslında çok iyi senin afacan ve sağlıklı olduğunun göstergesi sen uyumaya başlayınca yoruldu herhalde sonunda diyoruz.

Bu haftalarda pek yazı yazamadım. Eksiklerini tamamlıyoruz yavaş yavaş..

Ne mi yaptık yatağını aldık. Yılbaşından önceki hafta mother care bir kampanya yapmış. 150 Tl lik alışverişe 50 Tl hediye çeki veriyormuş.

Biliyorsunuz ikeadaki gibi minik bir beşiğe karar kılmıştık ama İkea beşikleri 60x120 cm boyunda standart. Bu da benim aklıma kurt düşürdü. Aldığım nevresim takımları genelde 100x150 cm civarında ve büyük gelicek diye düşünmeye başladım.

Mothercarede bu beşiği görünce aradığım beşik bu dedim. Nasıl sizce :) çok şirin değil mi. Bu beşiğin beyazını sipariş verdim. Aldığım hediye oyuncaklarla birlikte 275 TL mothercare çekim oldu.



 
Daha önce bahsettiğim gibi gardrop ve şifonyerini de  ikeadan aldık.  Mağazaların teslimat tarihleri belirsiz olunca ve bizim evde oturup teslimat bekleyecek vaktimiz olmadığı için, tüm paketleri kendimiz teslim aldık montajını kendimiz yaptık. Daha doğrusu :)Eşim herkül gibi bütün kolileri bir başına taşıdı ikeadan eve gelince de o heyecanla monte edip bitirdi. Montaj sırasında Gözde ve Onurun yardımlarını da yadsımayalım:)
 
Montaj işlemlerimiz bitince; aldığımız parçalar ortaya çıktı:) Çok fazla büyük eşyalarla odayı boğmak istemiyoruz.
 
Minnacık dolabımız:) İkea Hensvik serisi
 
 Birçok şeyi içine alan geniş kullanımlı şifonyerimiz ben çok beğendim. üzerine alt değiştirme ünitesi gibi kullanmayı düşünüyorum. Kalabalık yapmasın diye ayrıca alt değiştirme ünitesi almadık. şifonyerin üzerine de güzel raflar düşünüyorum. ikea Malm serisi

bu da yukarıda ahşap rengini gördüğünüz beşiğimiz mothercare Darlington serisi beşiğimize bayıldım. üç seviye kullanılabiliyor. Büyüdükçe yandaki parmaklıklar çıkarak minnacık karyola haline geliyor. Şimdilik taz bebiş gelsin diye beklemede.  Gördüğünüz gibi henüz yatak alamadık. Bir türlü karar veremiyoruz. Bu konuyu ayrıca yazarım.


Sömestr tatili gelsinde annem izninde yanımda olsun yavaş yavaş yerleştiririz aldığımız eşyaları diye düşünüyordum. Ama her zamanki gibi sabredemedim.
 
yavaş yavaş yıkayayım ütüleyip hurçlara kaldırayım istedim. Daha sonra hurçla uğraşacağıma yerlerine yerleştireyim dedim:) Çok hızlı karar değiştirilir.
 
Araştırmalarım sonrasında detarjan olarak bitkisel içerikli olması nedeniyle Dalan Roxy de karar kıldım. Bir adette dalin çamaşır yumuşatıcı aldım. Yumşatıcıya pek gerek yokmuş aslında.
 
Detayları fotoğrafladım anneme göstermek için, her bir parça tek tek yıkanıp (renklilerin renk vermesinden korkarak yıkandı ) ütülendi. Bu iş bayağı zormuş keşke tek başıma kalkışmasaydım dedim ama kendime engel olamadım pek zevkliydi. Biraz belimi ağrıtmış olabilirim.
 
 
Çekmeceleri ve dolabı yerleştirirken aldığımız tüm ürünleri kullanım amacına göre sınıfladım. Özellikle kıyafetleri kullanım aylarına göre ayırıp yerleştirdim. Bir çekmece 0-3 ay bir çekmece 3-6 ay gibi.
 
hahah gülmeyin ilk oyuncağımız:) Baba dayanamadı. Ama 6-24 ay arasıymış olsun dedi. O oynuyana kadar biz oynarız.

 

OGTT yani şeker yüklemesi testi - 25+2 hafta 17.12.2014

Merhaba yeni bir kavram OGTT ile karşınızdayım.

OGTT nedir?

Oral glukoz tolerans testi olarak adlandırılan test , vucudun glukozu kullanma  ve kandan  atılma kabiliyetini gösteren bir testtir.Şeker hastalığı, prediyabet (Gizli şeker),gebeliğe bağlı şeker hastalığının tanısını koydurur.

OGTT testi nasıl yapılır?
Öncelikle en az 10 saat gibi bir açlık isteniyor. Yani akşam yemeğinden sonra birşey yememeniz bu test öncesinde söyleniyor. Bazal plazma insülin düzeyi sabah,günün ilerleyen saatlerinden daha yüksektir.  İnsülinin glukoza cevabı sabah daha yüksek, gece yarısı ise en düşüktür.  Dolayısı ile teste mümkün olduğunca erken başlanıyor.  Biz saat 08:00 olmadan hastanedeydik.
 
Kaydımızı yaptırdıktan sonra laboratuara alıyorlar sizi. Benim kol damarlarım biraz sorunlu, her sağlık personeli damarımı hemen bulamaz. Damarlarım görünür o cesaretle hemen delmeye kalkarlar ama ince olduğu denk getiremezler. Bunu söylediğimde de pek kaile almazlar denemeye başlarlar. Artık eskisi gibi delik deşik yapmalarına izin vermiyor güzelce durumu anlatıyorum. Ama konu kan almak değilde damar yolu açmak olunca olay daha da zorlaşıyormuş.
 
İlk iki kişi uzunca damarlarımı inceledikten biz patlatmaktan korkuyoruz deyip şeflerini çağırdılar. Damarlarımın çok yüzeyde ama damar yolu açılabilecek kadar yüzden devam etmediğini açıkladı şefleri. Biri o zaman her seferinde başka yerden girer alırız diye bir çözüm önerdi .. iğneden korktuğumu söylemiştim değil mi. Bu muhabbetler dönerken babanda bana sen bana bak , bak ne anlatıcam diye dikkatimi dağıtmaya çalışıyor:) ama benim aklım patlatılmak üzere olan damarlarımda.
 
En sonunda isterseniz girecek damar bulamıyoruz diye bir kağıt yazın bende kurtulayım sizde deyince. şef o zaman başlıyoruz deyip şu damarı deneyeceğiz deyip hemen açtı damar yolumu:) Damar yolu denen şey kaba tabir ile bir musluk gibi düşünebilirsiniz. Her seferinde yeni delik açmamak için bu yolu açıyorlar tıpasını çıkarıp istendiğinde tekrar kan alabiliyorlar.
Damar yolunu açtıktan sonra bir tüp kan alınıyor. Ve 1 saat sonra tekrar gelmenizi istiyorlar. Bu arada açlık kan şekerinize bakılıyor. Sonucuna göre şeker yüklemesi başlıyor. Koca bir bardak bol şekerli limon aromalı bir eriyik veriyorlar size. Oturun, test süresince tuvalet haricinde hareket etmeyin. 2 yudum su dışında (o da çok ihtiyaç duyarsanız) hiç bir gıda tüketmemenizi istiyorlar.
 
Hareketsizlik, açlık ve galiba içilen şekerli içecekle birlikte inanılmaz bir halsizlik çöküyor üzerinize. Yalnız gitmemekte fayda var olası bayılma, düşme gibi ihtimallerde sizi ayakta tutacak birinin yanınızda olması için.
 
Bardağı 5 dk da bitirmeniz isteniyor. Sonra 1 saat bekleyip bir tüp daha kan aldırıyorsunuz.  İçeceğin içerisindeki glikoz miktarı ve yükleme adeti ve süresi doktorunuz tarafından belirleniyor. Doktorunuzun bu talebi doğrultusunda yüklemeler ve kan alımları devam ediyor.
 
Sonuç; sınavı geçmişim, şekerim oldukça düşük çıktı.
 
ve senin kontrolüne geçtik..  Kocaman olmuşsun bebeğim. Her kontrolde bizi şaşırtıyorsun. Yanakların tombullaşmış. 700 grma yaklaşmışsın 32 cm civarındasın. Ellerin kolların hareket ettikçe parmaklarını öylece bakakalıyoruz ekrana.
Dudakların burnun gözlerin şekillenmiş 6 cm civarında baş çapın var.
Bu aralar bende sol kasığımda (yorulduğumda) bir ağrı dışında sıkıntım yok. Gökmen Bey dalga geçiyor ilkay hamile olabilirsin diyor.
Doğum yollarını kontrol ediyor sıkıntı yok kapalı, tüm gelişimler normalde seyrediyor.
Son günlerde sıkça bahsedilen kordon dolanmasını soruyorum. Kordon dolandığında anlaşılabiliyor mu? Bebeklerin büyük çoğunluğunda dolanır. Bu büyük bir problem değil görünür, doğarken dikkat edilir diyor. Bebeğin sürekli hareket ettiğini varsayarsak dolanmaması imkansız diyor.
 
Hiç bir problemimiz yok birlikte büyüyoruz yavrucum. Ve tüm akşamı yatar vaziyette geçiriyorum. Biraz yorulmuşum sanıyorum. Gece de sen de uyumuyorsun beni de uyutmuyorsun:))