9 Ocak 2015 Cuma

OGTT yani şeker yüklemesi testi - 25+2 hafta 17.12.2014

Merhaba yeni bir kavram OGTT ile karşınızdayım.

OGTT nedir?

Oral glukoz tolerans testi olarak adlandırılan test , vucudun glukozu kullanma  ve kandan  atılma kabiliyetini gösteren bir testtir.Şeker hastalığı, prediyabet (Gizli şeker),gebeliğe bağlı şeker hastalığının tanısını koydurur.

OGTT testi nasıl yapılır?
Öncelikle en az 10 saat gibi bir açlık isteniyor. Yani akşam yemeğinden sonra birşey yememeniz bu test öncesinde söyleniyor. Bazal plazma insülin düzeyi sabah,günün ilerleyen saatlerinden daha yüksektir.  İnsülinin glukoza cevabı sabah daha yüksek, gece yarısı ise en düşüktür.  Dolayısı ile teste mümkün olduğunca erken başlanıyor.  Biz saat 08:00 olmadan hastanedeydik.
 
Kaydımızı yaptırdıktan sonra laboratuara alıyorlar sizi. Benim kol damarlarım biraz sorunlu, her sağlık personeli damarımı hemen bulamaz. Damarlarım görünür o cesaretle hemen delmeye kalkarlar ama ince olduğu denk getiremezler. Bunu söylediğimde de pek kaile almazlar denemeye başlarlar. Artık eskisi gibi delik deşik yapmalarına izin vermiyor güzelce durumu anlatıyorum. Ama konu kan almak değilde damar yolu açmak olunca olay daha da zorlaşıyormuş.
 
İlk iki kişi uzunca damarlarımı inceledikten biz patlatmaktan korkuyoruz deyip şeflerini çağırdılar. Damarlarımın çok yüzeyde ama damar yolu açılabilecek kadar yüzden devam etmediğini açıkladı şefleri. Biri o zaman her seferinde başka yerden girer alırız diye bir çözüm önerdi .. iğneden korktuğumu söylemiştim değil mi. Bu muhabbetler dönerken babanda bana sen bana bak , bak ne anlatıcam diye dikkatimi dağıtmaya çalışıyor:) ama benim aklım patlatılmak üzere olan damarlarımda.
 
En sonunda isterseniz girecek damar bulamıyoruz diye bir kağıt yazın bende kurtulayım sizde deyince. şef o zaman başlıyoruz deyip şu damarı deneyeceğiz deyip hemen açtı damar yolumu:) Damar yolu denen şey kaba tabir ile bir musluk gibi düşünebilirsiniz. Her seferinde yeni delik açmamak için bu yolu açıyorlar tıpasını çıkarıp istendiğinde tekrar kan alabiliyorlar.
Damar yolunu açtıktan sonra bir tüp kan alınıyor. Ve 1 saat sonra tekrar gelmenizi istiyorlar. Bu arada açlık kan şekerinize bakılıyor. Sonucuna göre şeker yüklemesi başlıyor. Koca bir bardak bol şekerli limon aromalı bir eriyik veriyorlar size. Oturun, test süresince tuvalet haricinde hareket etmeyin. 2 yudum su dışında (o da çok ihtiyaç duyarsanız) hiç bir gıda tüketmemenizi istiyorlar.
 
Hareketsizlik, açlık ve galiba içilen şekerli içecekle birlikte inanılmaz bir halsizlik çöküyor üzerinize. Yalnız gitmemekte fayda var olası bayılma, düşme gibi ihtimallerde sizi ayakta tutacak birinin yanınızda olması için.
 
Bardağı 5 dk da bitirmeniz isteniyor. Sonra 1 saat bekleyip bir tüp daha kan aldırıyorsunuz.  İçeceğin içerisindeki glikoz miktarı ve yükleme adeti ve süresi doktorunuz tarafından belirleniyor. Doktorunuzun bu talebi doğrultusunda yüklemeler ve kan alımları devam ediyor.
 
Sonuç; sınavı geçmişim, şekerim oldukça düşük çıktı.
 
ve senin kontrolüne geçtik..  Kocaman olmuşsun bebeğim. Her kontrolde bizi şaşırtıyorsun. Yanakların tombullaşmış. 700 grma yaklaşmışsın 32 cm civarındasın. Ellerin kolların hareket ettikçe parmaklarını öylece bakakalıyoruz ekrana.
Dudakların burnun gözlerin şekillenmiş 6 cm civarında baş çapın var.
Bu aralar bende sol kasığımda (yorulduğumda) bir ağrı dışında sıkıntım yok. Gökmen Bey dalga geçiyor ilkay hamile olabilirsin diyor.
Doğum yollarını kontrol ediyor sıkıntı yok kapalı, tüm gelişimler normalde seyrediyor.
Son günlerde sıkça bahsedilen kordon dolanmasını soruyorum. Kordon dolandığında anlaşılabiliyor mu? Bebeklerin büyük çoğunluğunda dolanır. Bu büyük bir problem değil görünür, doğarken dikkat edilir diyor. Bebeğin sürekli hareket ettiğini varsayarsak dolanmaması imkansız diyor.
 
Hiç bir problemimiz yok birlikte büyüyoruz yavrucum. Ve tüm akşamı yatar vaziyette geçiriyorum. Biraz yorulmuşum sanıyorum. Gece de sen de uyumuyorsun beni de uyutmuyorsun:))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder