22 Ocak 2015 Perşembe

Hafta Hesabı Sorunsalı :))

 
 
 
bebeğini bekleyen annenin düşündüğü on bin tane detay ve konu varken bu hafta hesabı sorunsalı nedir arkadaş:))
 
Bildiğiniz gibi insanlarda gebelik süresi 9 ay 10 gün olarak belirtilir literatürde.. Ama halk arasında 9 aydır.. hafta hesabına vurur isek 36-37 hafta...
 
Ama gebelik takibinde hesaplar 40 hafta üzerinden yapılır. Hatta normal doğumlarda bu sürecin 42. haftaya kadar uzayabildiği görülmüştür. ortalama 41. hafta doğal doğum için istatistiksel verilerde karşılaşılan doğum sürecidir. Bu fark birinci hesapta döllenme gerçekleştikten ve embriyo oluştuktan sonra sayım başlarken, ikinci hesapta anne yumurtasının oluştuğu dönem başlangıç kabul edilmesinden dolayıdır. Yani daha önceki hatta ilk yazılarımda anlattığım SAT ;Son adet başlangıç tarihi ...
 
Tabii bu hikayenin sadece başı..:))
 
Bu aşamada annenin yapması gereken regli tarihlerini takip etmek kaç gün sürdüğünü ve kaç günlük periyotlarda tekrar ettiğini not etmek. Bu bilgi ilk aşama için çok önemli.
 
Bunu yapıyorsunuz ve artık bebeğinizin kaç haftalık olacağını kesin olarak bileceğinizi sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
 
Rutin kontrolleriniz yapıldığı ultrason ve doppler cihazında doktorunuz kese oluştuğu andan itibaren bir takım ölçümler yapmaya başlıyor. Bu ultrasonografik ölçümler cihazın içerisindeki yazılımda belirtilen istatiksel verilerle karşılaştırıp hopp bebeğiniz şu kadar deyiveriyor. Bir bakıyorsunuz sizin SAT hesabınıza göre bebeğiniz ileri de veya geri de kalmış..
 
Burada kısa bir ara verip size bu  ölçülen parametreleri de paylaşayım..
http://www.e-gebelik.net/bebegin_iyilik_halini_gosteren_testler/fetal_biometri.asp bu linkten hafta hafta bu değerlerin neler olabileceğini de görebilirsiniz.
 
GS (Gebelik Kesesi, Gestasyonel Sac): En erken olarak transvajinal ultrasonda gebelik 4 bucuk -5 haftalık olduğunda görülebilir. Karından yapılan ultrasonda gebelik 6 haftalık olduğunda görülebilir. GS'ye göre gebeliğin kaç haftalık olduğunun belirlenmesi tavsiye edilmez bunun yerine CRL ölçümü daha kullanışlıdır. GC yani gebelik kesesi düzensizse yani yuvarlak izlenmiyorsa gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmıştır. Gebelik kesesi çok küçük ise içerisinde ebmriyo görülmez sadece kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesi 1 cm boyuta ulaştığında içerisinde yolk kesesi izlenir, 1.5 cm boyuta ulaştığında içerisinde embriyo da izlenebilir.


YS (Yolk kesesi, Yolk sac): Plasenta gelişmeden önce anne ve bebek arasındaki madde değişimini sağlayan yolk kesesidir. Gebelik kesesi 1 cm boyuta ulaştığında içerisinde yolk kesesi görünür hale gelir. Gebelik kesesinin kenarında ufak bir kese şeklinde izlenir. Gebelik kesesi 1 cm'den fazla büyüklüğe varmasına rağmen yolk sak görünmüyorsa bu gebeliğin düşükle sonuçlanma riski artmıştır. Aynı şekilde yolk sac 6 mm'den fazla büyümüşse bu da yine gebeliğin düşükle sonlanacağını gösterir.



CRL (Baş-Popo Ölçümü, Crown-Rump Length ): Bebeğin poposundan kafasının en üstüne kadar olan uzunluk ölçülüri. Özellikle erken gebelik haftalarında (7-13 haftalar arasında) ölçülür ve bu haftalar arasında yapılan CRL ölçümü gebeliğin kaç haftalık olduğu konusunda çok iyi fikir verir. Gebeliğin ilerlediği aylarda bebeğin gelişiminin normal olup olmadığı bu eken haftalarda yapılan CRL öçlümüne göre karşılaştırılır, bu açıdan erken döneme yapılan bu ultrasonlar doğuma kadar dikkatle saklanmalıdır.


BPD (Biparietal Çap, Biparietal Diameter): Kafanın sağ ve sol tarafındaki parietal kemik denen kemikler arasındaki mesafe yani kafanın enlemesine büyüklüğü ölçülür. 13 haftadan sonraki ultrasonlarda kullanılır. 13 haftada yaklaşık 2.4 cm uzunlukta iken doğum zamanı 9.5 cm uzunluğa kadar ulaşır. Erken gebelik aylarında yapılan BPD ölçümleri de gebelik haftası hakkında ve ileriki güncellemeler hakkında önemli fikirler verebilir.



HC (Kafa Çevresi, Head Circumference): BPD gibi fetusun kafa büyüklüğü ve buna göre gebelik yaşı konusunda fikir verir. özellikle kafa şekli normal olmayan fetuslarda BPD yanıltıcı olabileceği için HC önemlidir.


FL (Femur uzunluğu, Femur length): Vücuttaki en uzun kemik olan uyluk kemiğinin boyunun ölçümüdür. 14. hafta civarında 1.5 cm uzunlukta iken doğuma yakın 7.5 cm civarına ulaşır. Aynen BPD gibi erken gebelik aylarında yapılan FL ölçümleri de hem gebelşk haftasını belirlemek açısdından hem de ileri de yapılacak güncellemeler açısından değerli bilgiler verebilir.

AC (Karın çevresi, Abdominal Circumference): Özellikle fetusun tahmini ağırlığını ölçme konusunda faydalıdır. Seri takiplerle fetusun büyümesi konusunda fikir verebilir fakat güncelleme yapmak için kullanılmaz.


Tahmini Fetus Ağırlığı (TFA) (EFW): Fetus ölçümlerinden BPD, FL ve AC 'yi kullanarak bilgisayar bir formülle tahmini fetus ağırlığı sonucunu verir. Bu sonuç tahminidir bundan 500 grama kadar hata payı olabilir, gerçek ağırlığın daha az veya fazla olması mümkündür.


NT (Fetal Ense Kalınlığı, Nuchal Translucency): Ultrasonografide fetusun boynunun arka kısmında koyu renkli olarak görünen kısmın kalınlığını ifade eder. 11 hafta 1 gün ile 13 hafta 6 gün arasındaki gebelere uygulanır. Bu konu ayrı bir başlık altında detalıca anlatılmıştır.
 
Bu kısa bilgiden sonra kelamımı anlatmaya devam edeyim...
 
Bu ölçümlerin başlaması ile birlikte benim bebeğim hep ileride çıkıyordu yaklaşık 10 gün büyük dolayısı ile daha SAT a göre 6. haftada kalp atışlarını duyduk. SAT'a göre tahmini doğum tarihi (40. hfta bitişi) 15 Nisan iken, ultrason verilerine göre 6 Nisan ı gördük. Bu aşamada doktorumuz erken yumurtlama ve erken döllenme olduğunu belirterek düzeltilmiş tarih adını verdi ve haftamızı ileriye çekti. (Tabii bu teşhis için detaylı ultrason tarihine kadar beklendi, bu sürede gelişim ilk haftadan beri ileri de veya geride gidiyor olması teşhis için çok önemli , Örneğin bebeğiniz ani bir şekilde geliştimi kafa çevresi anormal büyüdü mü veya geride kaldı mı hep bu ölçümler geriye dönük kontrol edilerek yapılıyor.)
 
Nitekim 21 ocakta kontrolümüz vardı. düzeltilmiş tarihe göre 31. haftayı bitirmek üzereyiz.  Oğlum 5 haftada 600 gramdan 1600 grama yükselmiş. Boşa değilmiş o göbeğimin yerçekimini bu kadar hissetmesinin sebebi. Femur ölçümü 5,78 cm yani yaklaşık 42 cmde boyu var yavrunun..
 
32. haftadan sonra  malum işe devam edebilmek için çalışabilir raporu almam gerekiyor. Yani haftaya ama rapor ultrason verisine göre ilk SAT'a göre hazırlanıyormuş sanırım. Bu aşamadan hiçbir şey anlamadım. 32. hafta raporu için 3 hafta sonraki kontrolümde vereceğini söyledi doktorum. Bakalım bu aşamada bu bir avantajmı dezavantajmı anlayamadım.  Herhalde doğurana kadar bu hafta hesabımı anlayabileceğim:))
 
Bir önceki yazımda biliyorsunuz doğuracağımı sandığımı anlatmıştım. Doktorumuz kontrol etti hiç bir problem açılma vb durumu söz konusu değil. Su seviyesi ve kan akışı gayet normal. Erken doğum olmayacak buna emin olabilirsin küçük istisnalar dışında dedi. Yine de bilmen için söylüyorumki diye ekledi. Gerçek sancıyı yalancı sancıdan ayırt etmek için 5 dk bir düzenli sancı girerse bu sancılar 1 dk sürerse gerçek sancı başladı diye düşünebilirsin daha düzensiz ve kısa süreli olanlar rahmin kendini hazırladığı yalancı sancılarmış.
 
Hala hiç bir kısıtımız yok yüz hopla zıpla seyahat et aklına ne gelirse yap dedi doktorumuz. saçını boyatabilirsin ama ihtiyacın yok boyatmamanı öneririm diye ekledi. Bebeğinin hareketlerini say 10 dan az ise biraz çikolata ye soluna yat bekle hareket etmezse ara beni dedi.
 
Bizim yaramaz bırakın 10u en az 150 kez hareket ediyordur günde bu da bir problem değil aksine sağlıklı olduğunu göstergesi imiş.. (Size bu satırları yoğun tekme altında yazıyorum.)
 
bu aşamadan sonra kontrollerimiz sıklaşacak 3 hafta sonra bir sonraki kontrolümüz sonra 2 sonra 1 haftaya düşecek.
 
Sık sık az az protein ağırlıklı beslenmem gerekiyormuş. karbonhidrat ve şekerden kesinlikle uzak durmamı önerdi doktorum. bakalım süreç nasıl devam edecek.:))
 
 
 
 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder